Анонимен сигнал“ от П.Б., по-известна с цветистото прозвище Мазератито“, е причина

...
Анонимен сигнал“ от П.Б., по-известна с цветистото прозвище Мазератито“, е причина
Коментари Харесай

Бившият шеф ``Медицински надзор``: Уволниха ме заради анонимен сигнал на П. Б. Мазератито, нея ще назначат на моето място |

Анонимен „ сигнал “ от П.Б., по-известна с цветистото название „ Мазератито “, е причина да бъдa

Това съобщи отстраненият преди ден началник на организацията Росен Иванов в отворено писмо, изпрaтенo до редакцията на OFFNews. Писмото е адресирано министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов и премиера Бойко Борисов. По думите на Иванов П.Б. ще бъде назначена на неговото място. Според Министерство на здравеопазването причина за преустановяване на пълномощията на изпълнителния шеф е инспекция, която е открила голям брой нарушавания ().

С прозвището " Мазератито " и буквите П. Б., които той цитира, е обвързвано името на бишвата шефка на Инспектората към здравното министерство Пенка Белева. Тя стана обществено известна преди години с новината, че е получила 10 000 лв. заплата поради направени над 100 часа ексклузивен труд. Тогавашният здравен министър Петър Москов даде обещание да бъде осъществена инспекция. Прякорът ѝ „ Мазератито " е от времето, когато здравната експертка е била основен счетоводител в Агенция „ Митници ", а по-късно и шеф отдел „ Акцизи ". 

Според Росен Иванов спешната инспекция в Изпълнителна организация " Медицински контрол " (мегаагенцията, която сплоти някогашната организация " Медицински одит " и агенцията по трансплантациите - б.а.) не е открила съществени нарушавания в работата на ръководената от него организация, въпреки че по думите му окончателният отчет не му е бил връчен.

Той твърди, че никой не е поискал да чуе неговата позиция, по тази причина не е имал опция да опровергае заключенията от одита с обстоятелства.

" Защо бе позволена тази подигравка с положителното ми име – моето и на цялото управление на организацията, а индиректно и на нейните всеотдайни чиновници? Всъщност най-важният въпрос е кой има потребност непрекъснато да се очерня администрацията, да се насажда съмнение към държавните органи, да сее внушения за огромни нарушавания в ръководството, даже когато такива няма? ", пита в отвореното си писмо някогашният началник на ИА " Медицински контрол ".

По думите му инспекцията, като се изключи някои незначителни пропуски в началната фаза при построяването на организацията (грешки на растежа), не е открила нищо изключително или трагично, най-малко такова, което да постанова премахване на изпълнителния й шеф " (освен в случай че под нечия диктовка, опасност и напън инспекторите не са написали някакви измислици, които елементарно бих опровергал с обстоятелства, в случай че ми бе връчен отчетът!) ".

В своя отбрана освободеният началник на организацията изтъква дейността по трансплантациите, контролната и регистрационната активност, присъединяване на организацията в законодателни начинания и интернационалните планове.

" Защо (освобождаването му б. р.) се извърши по един прикрит, полушумкарски (на 09.09.), полулегален метод едно нещо, което може да бъде осъществено с намерено лице, честно и изцяло законосъобразно? Ако сте посъветван да действате по този метод – просто неотложно сменете съветниците си, тъй като те (сред тях и упоменатата П.Б.) провалиха мнозина министри, Ваши прародители. Готов съм обществено да защитя с обстоятелства работата на цялото управление на ИАМН, като опровергая изказванията за позволени „ редица нарушавания “, които са били сякаш причина да се предложи премахване на управлението на организацията. ", приключва писмото си Иванов.

Росен Иванов беше освободен със заповед на министър Ангелов на 9 септември. Сред установените от одита нарушения беше посочено неправомерно разходване на финансови средства и ръководство на материални активи. Иванов беше назначен за началник на мега-агенцията със заповед на някогашния министър на опазването на здравето Кирил Ананиев от 1 април 2019 година Преди да заеме този пост е управлявал Инспектората на Министерството на здравеопазването. 

Публикуваме отвореното писмо на Росен Иванов:

До
ПРОФ. Д-Р КОСТАДИН АНГЕЛОВ
Министър на опазването на здравето

До
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
Министър-председател на Република България

До
ВСИЧКИ МЕДИИ

ОТКРИТО ПИСМО
от Росен Иванов, изпълнителен шеф на изпълнителна организация „ Медицински контрол “

Това писмо няма никакъв политически подтекст и упорствам да не се преглежда през призмата на политическата обстановка. Просто съм задължен, като честен човек, да изчистя положителното си име и това на управлението на ИАМН

Уважаеми професор Ангелов,

Днес, 09.09.2020 година, от медиите научих, че откакто била осъществена инспекция в организацията, сте ме освободили от заеманата служба в изпълнителна организация „ Медицински контрол “. Това се случва в миг, когато съм в отпуск по болест (считано от 02.09.2020 до 15.09.2020 година, включително).

Вие, несъмнено, добре знаете, че не сте ме поканили (както е редно), с цел да ми връчите заповед за уволняване.

Също по този начин добре знаете, че откогато поехте ръкводството на здравното министерство не проявихте никакъв интерес към работата ни в изпълнителна организация „ Медициски контрол “ и не намерихте даже 2 минути, с цел да разговаряте с мен, като изпълнителен шеф на една от най-значимите институции в системата на опазването на здравето. Може би в един подобен диалог щяхте да научите доста неща за активността на тази мега организация, за нашите проблеми, за нашите триумфи, за нашите работни проекти, за квалифицираните планове за нормативни промени, които ще основат условия за доста по-ефективна работа, както в региона на контрола, по този начин и в областите на трансплантациите и регистрациите на лечебни заведения в страната.

Фактът, че не проявихте никакво внимание към организацията, не може да се схване като нещо друго, с изключение на като демонстрация на пренебрежение към труда на чиновниците, които, изключително в последните месеци, са фактически претрупани от работа по идващите стотици и стотици тъжби и сигнали от пациенти (неудовлетворени от здравното обслужване), към работата на всички останали специалисти, чиито ежедневни старания способстват за реализиране на сложния баланс в изключитено комплицираната за ръководство система на опазването на здравето.

За сметка на това обаче по незнайни аргументи обърнахте доста съществено внимание на един неизвестен „ сигнал “ (макар всички да знаят, че създателят му има букви П.Б., по-известна с цветистото название „ Мазератито “, и че таман тази жена, известна от близкото минало с поредност кавги в Министерство на здравеопазването и в доста други ведомства е индивидът, който следва да назначите за изпълнителен шеф на ИАМН).

Спешната инспекция, която бе осъществена, не откри никакви съществени нарушавания в работата на организацията. Оставям настрани въпроса за какво бе неотложно толкоз незабавно, за извънредно къси периоди, да се извърши толкоз обемна инспекция, освен това от звено, което не е умело по множеството от въпросите, които трябваше да ревизира. Бегло, на „ галоп “ ми показаха един прелиминарен отчет от инспекцията, от който се постановяваше изводът, че не са открити никакви съществени нарушавания, а проблемите, които са установени, са били овладяни и преодолени в естествения развой на създаване на една изцяло нова административна конструкция, каквато е изпълнителна организация „ Медицински контрол “ (създадена на 01.04.2019 г.).

Окончателният отчет не ми бе връчен, въпреки това да е наложителен детайл от процедурата. Не поискахте най-малко да чуете моята позиция и да получите някакви пояснения, в случай че в действителност е имало нещо неправилно. Защо бе направено това? Единственото разумно пояснение - не бях осведомен с отчета и не бях извикан за пояснение, с цел да нямам опция да го опровергая с обстоятелства, тъй като щеше да стане ясно, че не са установени никакви съществени нарушавания и затова тази инспекция нямаше да извърши предназначението си – да стане сякаш причина за освобождението на изпълнителния шеф? С други думи – просто някой е приложил неподобаващ, потаен способ, вместо въпросът да бъде подложен намерено, както му е редът. Дотук разбирам – въпрос на морална подлост и може би на още нещо – липса на геройство.

Онова, което не мога да схвана е за какво в този момент някой реши да внушава на обществото посредством медиите, че точно резултатите от тази инспекция са съображение, с цел да бъде уволнен изпълнителният шеф на организацията? Защо би трябвало да се петни положителното ми име, достойнството и достолепието ми на човек, който непрекъснато е работил за създаване на новата конструкция, за сработването на обособените звена, за това да се откри метод за усъвършенстване на работата и да се увеличи успеваемостта на дейностите, да се основат нормативни условия за създаване на една в действителност работеща контролна институция в региона на опазването на здравето, която да подсигурява качеството на здравната помощ, правата на пациентите и в последна сметка - опазването на здравето на българските жители? Защо бе позволена тази подигравка с положителното ми име – моето и на цялото управление на организацията, а индиректно и на нейните всеотдайни чиновници?

Всъщност най-важният въпрос е кой има потребност непрекъснато да се очерня администрацията, да се насажда съмнение към държавните органи, да сее внушения за огромни нарушавания в ръководството, даже когато такива няма? Мислите ли, че това е градивно държание? Считате ли, че по този метод се укрепва държавността?
Проверката, като се изключи някои незначителни пропуски в началната фаза при построяването на организацията (грешки на растежа), не е открила нищо изключително или трагично, най-малко такова, което да постанова премахване на изпълнителния й шеф (освен в случай че под нечия диктовка, опасност и напън инспекторите не са написали някакви измислици, които елементарно бих опровергал с обстоятелства, в случай че ми бе връчен отчетът!). Точно противоположното демонстрира анализът на работата, осъществена в ИАМН от основаването й на 01.04.2019 година

За дейната, ползотворна активност на ИАМН в региона на трансплантациите, да вземем за пример, знае всеки координатор по донорство в страната, знаят околните на донорите, знаят пациентите, очакващи трансплантация, знаят пациентските организации. Откакто е основана новата организация са проведени поредност образования на координаторите по донорство и трансплантации на органи, тъкани и кафези, в които присъединяване са взели редица изтъкнати български експерти и от водещи страни в Европа. Такъв вид интензивност не е регистриран с години. Координаторите по донорство са извънредно удовлетворени от протичащото се – както от образованията (които са извънредно нужни за непосредствената им работа), по този начин и от вниманието, грижата и съпричастността към техните проблеми, каквито те не се получавали години наред от държавен орган. Всички, които са свързани с въпросите на трансплантациите, помнят забележителната медийна акция в края на 2019 година, за основаването, организирането и провеждането на която основна роля изигра точно ИА „ Медицински контрол “. По самодейност на организацията тогава за първи път на извънредно прочувствено заседание в Народния спектакъл едни до други застанаха близки на донори, трансплантирани пациенти, координатори по донорство, лекари-трансплантатори, ръководители на лечебни заведения и всички те получиха от българската страна дължимата поддръжка, оценки за труда и за тежките избори, които са създали в името на живота. Между другото, за високия прочувствен градус на тази неповторима среща приказва и фактът, че един твърд мъж и непоколебим началник на ВМА, ген. Мутафчийски, се трогна до сълзи при изявление на околните на донор!

С непосредственото присъединяване и дейна роля на организацията бе направена и Националната стратегия за поощряване на донорството, като осъществяването й досега е значително дело на ИАМН. Действително, казусът с донорството в България е доста, доста тежък, само че Вие добре знаете, че количеството на донорите и на трансплантациите у нас не зависи от директно от организацията. Онова, което интензивно прави организацията, е ориентирано към възстановяване на общите условия за развиването на трансплантационния развой, сърцевината на което е рационализиране на нормативната регулация. ИАМН изготви поредност планове за промени в нормативните актове, чието приемане обаче не зависи от организацията.

В региона на контрола – анализът демонстрира видимо израстване, както в подготовката за осъществяване на инспекциите, по този начин и в качеството на техните резултати (без това да значи, че всичко в контролната активност е достигнало мечтаното положително равнище, само че е нужно доста повече от година и половина, с цел да се реализиран значими резултати в тази сфера, а и редица странични фактори оказват мощно въздействие върху нейното качество). Рязко са понижени случаите на анулация от съда на наказателни постановления (резултат от упоритите ни опити да се вкара по-добра организация в взаимната работа сред инспектори и юрисконсулти, както и персоналното ми присъединяване, като умел правист в процеса по правене на наказателните постановления), увеличена е събираемостта на наложените наказания – в това число и по наказателни постановления, които са били влезнали в действие преди 4-5 години, т.е. през 2015-2016 година, когато ИАМН въобще не е съществувала - и освен това в последния миг преди да са изтекли давностните периоди за насилственото им събиране. За да се преодолее заплахата от сходно закъснение бе одобрен непоколебим ред за администриране на процеса, какъвто в някогашната организация ИАМО не е съществувал.

По отношение на дейностите по регистрация на лечебни заведения за извънболнична помощ и обвързваните с тях редица високоспециализирани експертни оценки – една нова функционалност, за осъществяването на която бе належащо да се сътвори гъвкава организация в границите на съществуващата щатна обезпеченост на новата организация. Към момента структурата, натоварена с тази работа, се оправя с големия всекидневен размер, като процесите, които са ръководени преди от 28 броя РЗИ-та, в този момент се правят от 4-ма чиновници!

ИАМН взе ефективно присъединяване и в подготовката на редица нормативни промени – Закона за лечебните заведения, Закона за трансплантациите на органи, тъкани и кафези, Закона за лекарствените артикули в филантропичната медицина. Голямата част от текстове, готови и детайлно стимулирани от ИАМН (включително с персоналното ми присъединяване в написването и мотивирането), бяха признати от Народното събрание. Подготвени са (отново с персоналното ми участие) и редица планове за нормативни промени в настоящи наредби на министъра на опазването на здравето (в региона на контрола, на трансплантациите, качеството на здравната помощ – поредност от планове на медицински стандарти и правила за добра здравна процедура, детайлно създадени мостри за медицински документи и т.н.), като и такива, които се одобряват от Министерски съвет (включително и в детайли създаден план за изменение на устройствения устав на ИАМН, за усъвършенстване на организационните структури и повишение успеваемостта на работата). За страдание останаха незавършени планове – текстове за изменение на нормативни актове.

Сред положителните практики на ИАМН е и разширението на действителното присъединяване в интернационалните организации и планове, изключително в региона на трансплантациите, за да се обезпечат повече благоприятни условия в страната да постъпват органи за трансплантация на пациентите, очакващи животоспасяващата интервенция.

За всички тези, а и за доста други значими неща, щяхте да научите, уважаеми професор Ангелов, в случай че единствено бяхте поискали да ме повикате на диалог. Също по този начин бихте си икономисали усилието и опитите за това да ме отстраните по един срамен за институцията, която представлявате, полускрит, полулегален (сякаш подобаващ за датата 09.09.) метод, в случай че просто ми бяхте споделили, да вземем за пример, че желаете да градите собствен екип и ме бяхте приканили самичък да освободя позицията, която заемам. Това щеше да е почтено и аз сигурно щях да приема! Защото съм честен, открит човек, и оценявам честността и доблестта! (дано таман тези ми качества не са и главния проблем, просто тъй като не мога да бъда манипулиран.....).

Но оценявам също и справедливостта, а в този случай няма и капка правдивост, което не прави чест на никого, даже на Вас, един почитан от мен и, уповавам се, от обществото човек!

В умозаключение още веднъж ще попитам, уважаеми професор Ангелов - за какво не се интересувахте от работата на тази толкоз значима за системата на опазването на здравето институция – изпълнителна организация „ Медицински контрол “? Защо се отнесохте с такова неуважение към всеотдайния труд на нейните чиновници? Защо не ми връчихте отчета от инспекцията? Защо бе показана превратно повода за освобождението ми? Защо опетнихте положителното ми име пред обществото? Защо се извърши по един прикрит, полушумкарски (на 09.09.), полулегален метод едно нещо, което може да бъде осъществено с намерено лице, честно и изцяло законосъобразно? Ако сте посъветван да действате по този метод – просто неотложно сменете съветниците си, тъй като те (сред тях и упоменатата П.Б.) провалиха мнозина министри, Ваши прародители, и в случай че позволите това да се случи още веднъж, в действителност ще бъде доста, доста тъпо за всички, които желаят качествено и положително опазване на здравето в България!

Готов съм обществено да защитя с обстоятелства работата на цялото управление на ИАМН, като опровергая изказванията за позволени „ редица нарушавания “ които са били сякаш причина да се предложи премахване на управлението на организацията.

С почитание,
Росен Иванов
Изпълнителен шеф на
Изпълнителна организация „ Медицински контрол “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР